Ergonomia ja tiimityö parantavat työskentelyä

4.11.2024

Työergonomia on tärkeä tekijä ja se liittyy saumattomana osana työturvallisuuteen. Hyvä ergonomia parantaa tuottavuutta ja hyvinvointia.  

Työt rakennuskohteissa voivat olla fyysisesti raskaita. Ne sisältävät paljon hankalia työasentoja, toistoja ja nostoja. Tämän tuntevat hyvin asentajapari Miia Pietiläinen ja Jukka Långstedt Oulusta. 

– Nostamme työpäivien aikana laseja 50–165 kilon välillä. Käsikäyttöisillä imukupeilla  nostamme asennusparin kanssa lasit paikoilleen. Lasikärryillä helpotamme ja nopeutamme lasin siirtämistä pidemmän matkan lasipukista paikalleen, Pietiläinen esittelee. 

Työ on kuluttavaa ja niskojen, hartioiden ja lapojen seudulla voi tuntua. 

– Kun tekniikka on kohdallaan, eivät alaselkä ja jalat kipeydy. Itse hoidan fysiikkaa kuntosalilla ja Inlookin liikuntaetuna tarjoamalla hieronnalla kerran kuussa, yli 3 vuotta lasiasentajana toiminut Pietiläinen avaa. 

 

Työergonomia huomioi ihmisen 

Ergonomian tavoitteena on sovittaa teknologia yhteen ihmisen kanssa sekä parantaa toimintatapoja ja työskentelyolosuhteita. 

– Alussa kannattaa lähteä rauhassa liikenteeseen. Ensin pitää miettiä liike sekä mitä, mihin ja millä tyylillä nostaa. Nopeutta voi lisätä, kun oppii tekniikan, neuvoo painavia nostoja suunnitteleva 23-vuotias Pietikäinen. 

Laseja asennettaessa pidetään useita taukoja päivän aikana, runkotyö on kevyempää. Pietiläinen ja Långstedt käyttävät superpainavien lasien kanssa lasinnostokonetta, jolla voi liikutella jopa 200-kiloisia lasiseiniä. Neljän imukupin kone säästää monia niveliä. 

 

Yhteistyö tekee työstä turvallisempaa 

Merkityksellistä asennustöissä on vuorovaikutus lähimmän kollegan eli asennusparin kanssa. Miia ja Jukka ovat tehneet 3,5 vuotta yhdessä hommia. 

– Yhteistyö ja työnteko sujuu näppärästi. Meillä ei ole tiettyä työnjakoa, vaan vaihtelemme tasapuolisesti. Meillä on jo tietty rutiini, jota ei tarvitse miettiä. Ahtaissa käytävissä tai erityispainavien lasien kanssa kommunikoimme tyylistä ja suunnista selkeästi. 

Ensimmäisillä yhteisillä työmailla sattui kommelluksia, vaikka Långstedt onkin jo konkari yli 40 vuoden urallaan. 

– Työmaa oli sotkuinen ja maassa oli esteitä, johtoja ja letkuja. Lasi oli meillä jo ilmassa, kun Jukka astui yhtäkkiä vesieristeastiaan. Lattia kastui ja läheltä piti, mutta lasi säilyi ehjänä. Opimme, että vaadimme aina esteettömän kulun kohteessa, jottei tarvitse miettiä kompastumisia, Pietiläinen ja Långstedt tähdentävät.