Helsingin vankila – peruskorjausta ja projektinhallintaa poikkeuksellisissa työolosuhteissa

20.6.2024

Oletko koskaan miettinyt, miten peruskorjataan vankilarakennus, jossa vangit samanaikaisesti asuvat? Tai miten entisöidään kunnioittavasti ja laadukkaasti yli 120 vuotta vanha Museoviraston suojelema kohde? Inlook Sisustus kyllä tietää.

Inlook Sisustus on erikoistunut projekti- ja pääurakointihankkeisiin ja työllistää yhdeksän toimihenkilöä ja useita asentajia, ja lisäksi alihankintana yhtiölle työskentelee runsaasti ammattilaisia esimerkiksi LVIS- ja purkutöissä. Yhtiö toimi pääurakoitsijana 1881 rakennetun Helsingin vankilan viidessä mittavassa peruskorjaushankkeessa, joissa on saneerattu mm. selliosastoja, kirkko sekä kampusalue. Vaativassa urakassa vanhat rakennukset saivat uudenlaisen ilmeen, alkuperäisiä detaljeja unohtamatta. Yli 120-vuotias vankila Helsingin vankila on Museoviraston suojelukohde, ja oli koko peruskorjausurakan ajan vankilakäytössä. Inlook Sisustus vastasi hankkeissa sekä pääurakoinnista että projektinjohtourakoinnista.

Yhdistelmä uutta ja vanhaa

”Tilat uusittiin vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia esimerkiksi ilmanvaihdon ja turvatekniikan näkökulmasta. Erityisesti vankilaturvallisuus sekä vankilaelämän ja rakennushankkeen yhteensovittaminen toivat hankkeeseen haastetta. Inlook Sisustus on kuitenkin meille jo entuudestaan tuttu tekijä, ja tiesimme, että he ymmärtävät hankkeen erityisvaatimukset. Osaavat työnjohtajat takasivat luontevan ja sujuvan työskentelyn”, kuvailee Helsingin vankilan apulaisjohtaja Tero Uuranmäki.

Yksi monista mielenkiintoisista työvaiheista oli lattiarakenteiden uusiminen. Lattioiden alkuperäiset lattialankut irrotettiin yksi kerrallaan, vanhat 8-tuumaiset sepän tekemät naulat poistettiin, lankut käsiteltiin ja asennettiin takaisin paikoilleen. Vanhoja puutappiliitoksia hyödynnettiin jälleen asennuksessa. Lopuksi lattiat maalattiin.

Koulutusta ja kokemusta

Inlook Sisustus on tehnyt paljon saneeraushankkeita tiiviissä yhteistyössä esimerkiksi Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Näihin kohteisiin vaatimukset tekijöille ovat tavallista tiukemmat; pätevyyksien lisäksi vaaditaan referenssejä vastaavista hankkeista. Vankilassa suoritettavat työt vaativat tekijöiltään myös Suojelupoliisin tekemät turvallisuusselvitykset, joista on huolehdittava myös alihankkijoiden osalta. Mitä pysyvämpi miehitys työmaalla on, sitä helpommin työ sujuu.

Entisöinti, sisäilman haasteet sekä vanhat rakenteet vaativat runsaasti erityisosaamista; Inlook Sisustuksella on kokeneita työnjohtajia ja asentajia, joiden tietotaito ja koulutus vastaavat hankkeen vaatimuksia. Uusia osaajia koulutetaan myös suoraan kohteissa ja näin varmistetaan, että ammattitaito säilyy ja kasvaa. Osa asentajista on suorittanut kohteessa sisärakentamisen erikoisammattitutkinnon ja tehnyt sitä varten mallitöitä vankilan työmaalla.

”Ammattiosaamisen lisäksi tämä hanke vaati erityisen paljon suunnitelmallisuutta ja valmisteluja. Esimerkiksi sisäilman laadun varmistamiseksi tehtiin useita mittauksia ja tiivistyksiä ja materiaalit valittiin huolella. Kun vankila samaan aikaan oli käytössä, myös hankkeen etenemisjärjestys ja aikataulutus asettivat haasteita. Peruskorjauksen lisäksi entisöinti vaatii paljon pelisilmää ja ratkaisukeskeisyyttä”, kuvailee Inlook Sisustuksen toimitusjohtajana yli 20 vuotta toiminut Jari Mulari.

Suuressa erikoiskohteessa kokonaisuuksien ymmärtäminen on tärkeää, ja käyttäjien toiveita ja tarpeita kuunnellaan herkällä korvalla. Hanke eteni eri osapuolten kesken yhdessä suunnitellen ja asioista sopien, ja lopputulos kestää niin katseita kuin aikaakin.

 

Tutustu tarkemmin:
Helvan-kampus