Page 90 - Sisäänrakennettu tarina - INLOOK 1967–2017
P. 90

                                90
”Olimme juuri porukalla matkalla firman yhteiseen hiihto- tapahtumaan, kun tuli tieto Hakan konkurssista. Siinä otimme sitten Hakan muistolle. Aika hiljaiseksi meni väki silloin.”
Ilkka Seppälä
devalvaatio ja markan kellutuspäätös koskettivat. Villi valuutta- luottojen otto sorti nurin monta yritystä.
Lama raastoi raskaalla kädellä rakennusalaa kotimaassa. Korkea- suhdanteen nopea käänne lamaksi muutti myös jo tehtyjä sitoumuksia tappiollisiksi, devalvaatio toi lisää tappioita ja myös asuntoja alkoi jäädä rakennusliikkeiden käsiin. Vuonna 1990 aloitettiin 69 000 asuntoa, 1996 enää 19 000.
Laman iskiessä asunto- ja kiinteistökauppa loppuivat kuin seinään. Kun keskeneräiset hankkeet saatiin rakennettua, kertyivät ongelmat rakennus- alalle, karmaisevin seurauksin. Vuodessa joutui työt- tömäksi 150 000 rakennusalan ja siihen sidoksissa olevien alojen työntekijää.
Rahoittajapankkien mahdollisuudet tukea rakennusalaa olivat vähäiset, koska myös pankki- sektori oli kriisissä.
Vuonna 1993 Polar-Yhtymä hakeutui velkasa- neeraukseen. Puolimatkan emoyhtiö Novera meni konkurssiin.
Erkki Hiltunen kuvaa ajan henkeä yhtiön vuosikertomuksessa vuonna 1993.
”Parhaassa asemassa ovat velkasaneeraukseen päässeet yritykset. Luottotappiopelko estää niiden rahoituksen eväämisen.”
Vaikeuksiin joutui myös kassakriisistä kärsineeseen Eka-yhty- mään kuulunut maan suurin rakennusliike Haka Oy. Haka ja sen tytäryhtiö Haka Stroi olivat olleet Hiltusen hyvä kumppani lukuisissa kotimaan, Neuvostoliiton ja Venäjän rakennushankkeissa. Yhtiö ajautui rahoittajapankkien haltuun ja näiden lopettaessa lainoituksen se hakeutui konkurssiin maaliskuussa 1994.
 























































































   88   89   90   91   92