Page 57 - Sisäänrakennettu tarina - INLOOK 1967–2017
P. 57
Tallinnan kaupunki rakensi olympiaregattaan kisapaikkoja, majoitustiloja, kehitti kuljetusinfrastruktuuriaan sekä ehosti kasvojaan pystyäkseen ottamaan kisavieraat vastaan ja näyttääkseen heille parhaat puolensa.
Omin voimin ei töitä pystytty tekemään, vaan töitä riitti myös muillekin. Muun muassa suomalaisia ja puolalaisia rakentajia virtasi kaupunkiin.
Olympiahuuma säteili töitä myös E. Hiltunen Oy:lle, joka oli mukana sekä olympiaterminaaliin että 26-kerroksisen Hotelli Olympian sisäkattotöissä. Töitä tuli myös satamassa sijainneesta tullirakennuksesta. Myöhemmin yhtiö on ollut mukana Olympia-hotellin saneerausurakassa.
Hotelli Olympian työmaalla alkanut Rakennustyöläisten Liittoon kuuluvien työntekijöiden lakko uhkasi koitua ongelmaksi. Lakko lähti liikkeelle työmaan kirvesmiehistä, mutta heidän sijastaan lakkoon menivätkin E. Hiltunen Oy:n työntekijät. Lakko tuli yhtiölle yllätyk- senä ja vahvana tekijänä siihen oli vaikuttamassa luottamusmiehen vaihtuminen.
Työrauhan järkkyminen oli hankalaa E. Hiltunen Oy:lle, urakoit- sijana toimineelle Perusyhtymälle sekä myös Rakennustyöläisten Liitolle. Ongelmat Neuvostoliiton olympiarakentamisessa olivat herkkä asia, eikä tällaista dynamiittia kattojärjestötasollakaan haluttu.
Pääurakoitsija Perusyhtymä Oy reagoi tilanteeseen voimakkaasti, eikä toiminut erityisen solidaarisesti samaan työnantajajärjestöön kuulunutta kollegayritystä kohtaan. Se oli jo kiinnittämässä kilpailija E. Ståhlbergia projektiin yhtiön tilalle, kun E. Hiltunen Oy:n työnteki- jöistä koottu iskuryhmä kävi yötä myöten rakentaen saattamassa kokonaisuuden kannalta kriittisen 2 000 neliömetrin sisäkattotyön loppuun. Kun työ valmistui, myös lakko kuihtui. E. Hiltunen Oy pääsi jatkamaan töitään, mutta entistä kiireisemmäksi käyneellä aikataululla. Hotelli valmistui vuonna 1980.
57