Page 52 - Sisäänrakennettu tarina - INLOOK 1967–2017
P. 52

                                 ”Olin viimeinen joka lähti Saudeista. Meillä oli ollut toimistona viihtyisä villa, jossa olimme myös asuneet. Meillä oli myös sauna. Kun siellä saunoi, tuntui ulkona 40 asteen lämmössäkin hetken viileältä. Tiesimme, että saunaa ei lähtiessämme ostaisi kukaan. Nostimme sen Pick-Upin päälle ja myimme auton ja saunan pakettina ja lähdimme. Saunakauppaan se loppui Saudeissa.”
Harri Seppä
Kongressipalatsin lisäksi E. Hiltunen ky oli mukana Saddam Husseinin vapaa-ajan viettoon tarkoitetun Taijat- saaren rakennustöissä. Yhtiön työntekijät käyttivät saaresta Pirunsaari-kutsumanimeä. Saarelle nousi toistakymmentä rakennusta kirjastosta keilahalliin sekä jokisatama.
Yhtiö oli mukana myös pommisuojarakentamishank- keissa sekä varapresidentin asuntopalatsia rakentamassa. Irakin ulkoministeriölle E. Hiltunen ky teki sisustustöitä. Yhtiö oli saavuttanut hyvän maineen ja kun se pystyttiin pitämään, löytyi uutta työtäkin tasaisena virtana.
Irakin markkinat alkoivat hiipua Irakin ja Iranin välisen sodan seurauksena. vuosina 1980–1988 käyty sota nieli suunnattoman määrän ihmisuhreja ja rahaa. Irak menetti valuuttavarantonsa ja ajautui velkoihin. Sota ja armeijan tarpeet nielivät varat siviilirakentamiselta.
Bagdadissa työtään tekevät yhtiön työntekijät saattoivat öiseen aikaan seurata valonheittimien kiiloja ja ilmatorjunta- tulen räjähdyksiä yötaivaalla pommitusten yhteydessä. Matkustelu maahan ja sieltä pois kävi hankalaksi.
”Sotatilalla oli vaikutuksensa meihin. Jouluna 1980 emme päässeet lentämään suoraan Bagdadiin, vaan lensimme ensin Ammaniin. Sieltä tulimme bussilla aavikon yli Irakiin, matkaan mahtui sekä kylmää että kuumaa. Takaisin tullessa matkasimme taas taksilla Ammaniin”, kuvailee kolme vuotta Irakissa työtä tehnyt Yrjö Puukko sotatilan vaikutuksia.
52
Suomessa, pakkasi ne niin ikään kaareviin pakkauksiin ja kuljetti rekkakyydillä Irakiin. Huoli herkkien alumiinisten osien vaurioitumi- sesta kuljetusten aikana oli suuri.
Poistuminen Lähi-idän markkinoilta tapahtui ”järjestelmällisesti perääntyen”, kuten Erkki Hiltunen luonnehti.

























































































   50   51   52   53   54